Bygga ett globalt ledande varumärke på design, teknik och hållbarhet

Hur bygger man ett globalt ledande varumärke på design, teknik och hållbarhet? Konrad Bergström, Chairman & Founder, X Shore är aktuell som talare på Varumärkesdagen och kommer under sin presentation bla att berätta vad som är viktigt att tänka på när man bygger ett varumärke från grunden, hur man kommunicerar ett varumärke under en stark tillväxtresa och hur varumärke och design går hand i hand.

Vad kommer du prata om på Varumärkesdagen?

Jag kommer prata om att bygga ett globalt ledande varumärke på design, teknik och hållbarhet och att förändra en hel bransch under en snabb tillväxtresa. Varumärket är en central del av X Shores framgångssaga, men också en del av att förflytta en hel bransch. 

Vad är viktig att tänka på när man ska bygga ett varumärke från grunden?

Om jag skalar ner paketeringen i hur min process ser ut när jag bygger varumärken så har jag alltid börjat med namnet, hur det klingar och att det är ett fantasinamn, att det finns .com såklart etc. Sedan handlar det om vad du fyller det med utifrån de 5 sinnena t.ex. hur skapar man känslan i bilder, färger och musik för att bygga ett starkt varumärke i 360 grader.

Designen och såklart det viktigaste produkten. Att man från början ser ut som ett ”billion dollar company” i allt från email, nyhetsbrev, alla kommunikationskanaler är en självklarhet.

Sedan är det utformningen, vilka stories du bygger in i detta. Olika konsumenter går igång på olika stories. Informationsbanken nuförtiden är stor och människor utbildar sig själva så kundgrupperna har blivit extremt många fler. Så för att skapa ett långsiktigt relevant varumärke behöver du vara väldigt direkt till vem du pratar med.  Var finns vår målgrupp? Det är i de segmenten vi ska bli absolut bäst. Skala ner vad varumärket står för, vad finns det för olika delar att förmedla? När ni får en första grund i kommunikationen är det enklare att bygga vidare på det som funkar. Under Varumärkesdagen kommer jag beskriva delar ur X Shores framgångsrecept.

Hur skiljer sig varumärkesarbetet i båtbranschen jämfört med andra branscher?

Vi är mer än båtbranschen – vi förändrar en hel industri. X Shore är ett teknikbolag där vi jobbar inom ett traditionellt marint segment som är väldigt ohållbart. Vi utbildar och förändrar och som pionjärer måste vi jobba långsiktigt med att skapa morgondagens hållbara beteende och få med alla på resan. Det är en stor utmaning som är väldigt spännande men framför allt viktigt för framtiden.

Hur arbetar ni med kommunikation mot marknaden?Vi har skapat ett starkt DNA genom ett grymt team och genomtänkt innehåll som vi strategiskt kommunicerar ut till våra befintliga och nya kunder på olika sätt beroende på vilket utfall vi vill uppnå. Hemsidan är hjärtat i all kommunikation där vi skapar inspirerande upplevelser som blir en vägvisare till våra andra kommunikationskanaler. PR arbetar aktivt med att skapa stories och nyhetsvärde för att engagera fans som vill vara med på vår resa och ser till att våra olika kundsegments behov uppnås. Vi har en tydlig plan för vad vill kommunicera och hur det ska uppfattas. Detta är en konstant pågående process där man både är lyhörd för hur saker tas emot och att det vi skapar får den effekt vi tänkt. Utvärdera samtidigt som vi jobbar framåt.  

Vad blir nästa steg för X Shore?

Vi tar ju aldrig ett steg på X Shore utan många stora på en gång! Såklart fortsätta att innovera snygga, funktionella och smarta produkter för att kunna vara en del av naturen utan att förstöra den och för att fler ska få uppleva vår unika produkt.

Utveckla vår fabrik och anställa fler till vårt grymma team allt medan vi tar fler marknader internationellt. Viktigast av allt, bygga ett globalt företag för en bättre framtid och revolutionera den marina världen.

Är det någon annan talare på Varumärkesdagen du är nyfiken på?

Det är ett spännande program och jag kommer ta möjligheten att inspireras och lyssna så mycket som möjligt.