Grön kommunikation och internationell expansion

Vad är viktigt att tänka på när man bygger upp ett varumärke från grunden? Johanna Snickars har erfarenhet från Microsoft, Nordnet och Ericsson men arbetar nu som varumärkes- och kommunikationschef på Alight, som utvecklar, äger och driver solparker och solinstallationer på fastigheter över hela Europa. Johanna är en av talarna på Varumärkedagen 2024 där hon bla kommer att berätta om deras internationella expansion och namnbyte samt skillnaden mellan att arbeta för stora koncerner och mindre ”start-up” bolag. Vi tog ett snack med Johanna inför konferensen där hon bla delar med sig av vad som är viktigt att tänka på kring strategisk kommunikation, förtjänad media och att placera varumärket i rätt sammanhang.

Vad kommer du att prata om på Varumärkesdagen?
För 3,5 år sen lanserade vi både ett nytt varumärke och namn för att kunna skala upp vår verksamhet internationellt. Att börja om från scratch och att bygga upp ett varumärke från grunden är en otroligt rolig och utmanande resa! Idag har vi ett starkt varumärke som både attraherar talang, kunder och investerare, och jag kommer berätta om det arbetet och lärdomar längs vägen, men även tidigare erfarenheter från bl a Microsoft, Nordnet och Ericsson.

Hur tänkte ni strategiskt kring den internationella expansionen och namnbytet?
Vi satte mål, både på kort och lång sikt, för vart vi ville och hur vi skulle kunna mäta och följa upp kommunikationsarbetet, utöver att utarbeta brand guidelines, värdeord och vision. Vi arbetade strategiskt och proaktivt med PR/förtjänad media för att etablera varumärket, tex genom att positionera vd som en expert inom vår industri. I år har han flera gånger citerats i bla Financial Times och Bloomberg inom solenergifrågor – ett av de första (och största) mål vi satt för kommunikationsarbetet.

Vilka fallgropar ska man undvika när man börjar bygga upp ett varumärke från grunden?
Det finns vissa fundamentala aspekter som att säkra rättigheterna på olika marknader, tips för egna kanaler som hemsida och sociala medier, samt att framtidssäkra varumärket – men det får man komma på Varumärkesdagen för att höra mer om!

Hur skiljer det sig att arbeta för större koncerner och mindre ”start-up” bolag?
Förutom det uppenbara i begränsade resurser i form av team och budget, så finns det ju ändå en hel del fördelar med att vara på en uppstickare. Mediedramaturgin “David vs Goliat” går att använda till sin fördel, men också större möjlighet att vara snabbfotad och “newsjacka” i aktuella ämnen. Startups/scaleups behöver arbeta långsiktigt för att skapa kännedom för varumärket, medan storbolagen behöver jobba mer med att skydda varumärket – eller reparera det… Det tar ofta många år att etablera förtroende för ett varumärke, men det kan raseras på sekunder.

Hur ska man tänka med avseende på strategisk kommunikation, förtjänad media och att placera varumärket i rätt sammanhang?
Ha en långsiktig strategi, men med utrymme för att realtidsregissera. Har ni utarbetade mediepitcher, kan erbjuda spetsiga citat, bilder och tillgängliga talespersoner, så underlättar det i PR-arbetet. Man får vara beredd på att investera tid och ta många “background calls” med de främsta medierna innan man faktiskt blir citerad. Undersök även tex vilka arenor och plattformar som redan finns för er målgrupp för möjlighet till co-branding. 

Vad hoppas du på att deltagarna tar med sig efter din presentation?
På konferenser brukar jag själv ha mest nytta av när någon generöst delar med sig av konkreta case, tips och misstag – så det ska jag själv försöka efterleva!