Lönar det sig att skydda sitt varumärke?

Hur ska man skydda sitt varumärke? Kirsi Ekström är Director, IPR & Trademarks på Telia Company och kommer på Varumärkesdagen den 9:e mars att prata om ifall det egentligen lönar sig att skydda sitt varumärke – och behöver vi verkligen alla domäner som vi registrerar? Vi fick möjligheten att ställa några frågor till Kirsi inför konferensen där hon bla berättar vad deltagarna kan förvänta sig av hennes presentation och att hon är nybliven jurymedlem i Signumpriset.   

Berätta lite kort om dig och hur du hamnade på Telia Company?

Jag började mitt arbete med varumärken hos en ombudsbyrå i Finland 1989. Tio år senare blev jag anställd av Sonera (Finland) som sedan fusionerades med Telia. Så jag har jobbat med varumärkes- och domänrelaterade ärenden hos Telia i 24 år. Det har varit intressanta år med olika projekt som har ändrat bolaget från ett företag med olika varumärken i de länder vi är verksamma i till ett bolag med ”single brand strategy”.

Vad kommer du att prata om på Varumärkesdagen?

Jag tänkte prata lite om vad som kan skyddas som varumärke och om alla skyddsformer är värda investeringen. Jag kommer även tala lite om de hot som finns i den digitala världen.

Hur ska man tänka när man ska skydda sitt varumärke?

Man bör fundera på sin affärsstrategi nu och i framtiden samt tänka på hur man använder varumärket på rätt sätt för att behålla skyddet.

Går allt att skydda och är det värt att skydda allt?

Det är nog så att allt inte går att skydda och alla skyddsformer är inte värda investeringen. Man bör till exempel fundera på om man kan bevaka det registrerade märket och vad kostnaden blir för att uppehålla skyddet – och nu är det inte fråga om förnyelser.

Vad hoppas du förmedla till dem som lyssnar till dig?

Jag hoppas att det väcker diskussion om var gränserna går till varumärkesskydd och hur man hanterar de interna önskemål om skyddet som kommer från affärerna.

 Finns det någon annan talare på Varumärkesdagen som du är nyfiken på?

Jag är nyfiken på alla talare, men om jag måste välja så Elisabeth Trotzig från Stiftelsen Reklamombudsmannen och programpunkten ”Grenwashing och vilseledande miljöargument” för det är verkligen dagens fråga samt”The Collision Between Trademark Rights and Free Speech Under the First Amendment” av Steven J. Wadyka, Jr från Greenberg Traurig, LLP eftersom jag stött på detta argument i domänrelaterade processer.

Utöver att du är en av talarna, så är du också ny jurymedlem i Signumpriset. Var det enkelt att tacka ja till att bli jurymedlem?

Det var ett enkelt beslut, ja! Jag känner mig hedrad att få jobba med Signumpriset.

Det är en imponerande lista med tidigare vinnare, 27 stycken. Finns det något gemensamt mellan de tidigare vinnarna?

Absolut! Trots att de är bolag med olika verksamhetsområden har de skött om sina varumärken på ett sätt som kan användas som exempel för oss alla.